6 tips om je MCSA examen te behalen

17 december 2018

6 tips om je MCSA examen te behalen

Veel IT’ers willen hun kennis en ervaring verbeteren door het behalen van een MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate) certificering. Een logische en slimme keuze, je toont immers aan over de juiste kennis te beschikken en je werkgever en opdrachtgevers zijn verzekerd van de juiste IT competenties.
Je certificeren tot MCSA is echter een behoorlijke opgave. Het vraagt om een goede voorbereiding en discipline om te slagen.

Aan de hand van 20 jaar ervaring in het lesgeven hebben we bij Decisco 6 stappen omschreven die leiden tot het behalen van je MCSA certificaat.

1. Kies de juiste Microsoft certificering

Dit lijkt logisch, maar behoeft toch vaak een stukje verdieping. Microsoft wijzigt regelmatig de certificeringen. Check daarom altijd voordat je je traject kiest of je de meest actuele versie kiest.

De MCSA certificering die de minste tijd kost is de Office 365 certificering. Deze kan je met één training (Managing Office 365 Identities and Services) van 5 dagen en de goede voorbereiding behalen.

Mocht je de MCSA certificering voor jouw huidige werkgever willen behalen, kijk dan niet alleen welke Microsoft producten je nu gebruikt, maar ook naar de producten die in de toekomst gebruikt gaan worden en stem hier je MCSA traject op af.

2. Volg een cursus

Er is geen betere methode dan het volgen van een cursus met gelijkgestemden om je voor te bereiden op een Microsoft examen. In zo’n cursus leer je van ervaringsexperts die er alles aan zullen doen om je kennis en vaardigheden van het product te verbeteren. Zij nemen je stap voor stap door alle examenstof door middel van praktijkopdrachten.

3. Maak een planning

Een succesvol MCSA traject valt of staat met een goede planning. Bedenk daarom vooraf hoelang je jezelf de tijd geeft om het traject te doorlopen. Houd rekening met het thuisfront en drukte op je werk.

Ritme is alles, zeker wanneer het om effectief trainen en een certificering gaat. Kies vaste momenten wanneer je gaat studeren. Maak de trainingsmomenten niet te lang en behapbaar.

4. Zorg voor ervaring 

In de begin jaren van MCSE en MCSA werd nog wel eens gesproken over papieren MCSA’ers. Dit waren mensen die alleen de boeken lazen en de examens maakte zonder praktijkervaring. Dit is gelukkig verleden tijd. Tegenwoordig moet je over praktijkervaring beschikken om je examen succesvol te doorlopen. Zorg dus dat je praktijkervaring kunt opdoen. Dit kan je in je dagelijkse werk wellicht al bereiken, maar zorg altijd voor oefenomgevingen. Bouw je eigen test omgeving, waar je ongestoord met je labs aan de slag kan. Bij Decisco ontvang je een oefenomgevingen waarin je je labs kunt uitvoeren. Daarnaast is de software in evaluatie licentie te verkrijgen via msdn.microsoft.com.

5. Oefenexamens

Geen betere garantie op succes dan een goede voorbereiding. gebruik daarom oefenexamens. hiermee geraak je bekend met de manier waarop examenvragen worden gesteld door Microsoft.

Oefen je examen met een toegestane examen trainingsomgeving van SelfTest, Transcender of  MeasureUP om je gaten in je kennis boven water te krijgen. Maak hierbij ook gebruik van de links naar Technet die door MeasureUp aangegeven worden. Maak een examen en ontdek waar je kennistekort zit. Bekijk je foute en gegokte antwoorden in detail en bedenk daarbij waarom een antwoord goed of fout is.

6. Bij het maken van het examen:

  • Twijfel zo min mogelijk en volg je eerste ingeving bij twijfel.
  • Probeer jezelf ervan te weerhouden om de vraagstukken op examen te vergelijken met je praktijk handelingen. Denk Microsoft Way en Best Practice.
  • Probeer de vragen voor jezelf eenvoudiger te maken, bijvoorbeeld notities maken of schema’s tekenen. Dit geldt zeker als er verschillende componenten gegeven worden in een vraag.

Mocht je de eerste keer niet slagen, dan is dat vervelend, maar probeer er positief mee om te gaan. Schrijf binnen twee uur op waar volgens jou de knelpunten zaten en gebruik dit bij de voorbereiding op je volgende examen.

Advies nodig? Meer weten of Microsoft certificeringstrajecten?

We denken graag met je mee over Microsoft Role-Based certificeringen! We zijn telefonisch bereikbaar via 0346-574411 en per e-mail via info@decisco.nl